Кога во вашата исхрана додавате повеќе зеленчук, тешко дека воопшто можете да погрешите.
Овие намирници се богати со многу важни хранливи материи, а начини на подготовка постојат толку многу, поради што секогаш ќе имате богато и разновидно мени.
Сепак, ако сакате посебно да се посветите на симнување на масните наслаги, некои видови зеленчук особено ќе ви помогнат.
Спанаќот е многу корисен, благодарение на неговата висока содржина на влакна, кои го апсорбираат вишокот маснотии и го помагаат варењето. Значаен е и процентот на витамин К, бидејќи придонесува за топење на висцералните масти. Да потсетиме, ова се најопасните масни наслаги кои ги обложуваат внатрешните органи и го здебелуваат стомакот.
Црвените пиперки се идеален зеленчук за диета. Имаат многу малку калории и многу важни хранливи материи и даваат долго чувство на ситост. Капсаицинот, кој им дава црвена боја, е многу корисен во диетата. Се препорачуваат за сите кои се склони кон прејадување – доколку по оброкот почувствувате дека сè уште не сте сити, земете една црвена пиперка и полека грицкајте ја. Ќе видите дека чувството на глад наскоро ќе помине.
Брокулата секогаш се препорачува за исхрана, бидејќи се смета за супер-храна и има малку калории. Овој зеленчук е богат со антиоксиданси кои ги смируваат воспаленијата во телото, предизвикани од масните наслаги. Брокулата дава и чувство на ситост.
Последните на оваа листа се морковите. Нивното „тајно оружје“ не е состојка, туку специфичната текстура поради која во процесот на варење се трошат повеќе калории.
За да ги зачувате важните состојки на зеленчукот, не го изложувајте на долготрајна термичка обработка. Идеално е кратко да се попари или да се испече во рерна, во добро затворен, огноотпорен сад.
Ќе послужи и парче алуминиумска фолија, само измијте го и исечкајте го зеленчукот, посипете со малку сол и добро завиткајте во фолија. Ставете го на плех и печете во рерна околу дваесет минути.