Морковот го изгуби првото место како главен заштитник на здравјето на очите. Според последните истражувања приматот го добија продсуктите богати со витамин Ц, цинк и омега-3 масни киселини. Но најважно, велат експертите е носење на квалитетни наочари за сонце. Изложување на сонце со текот на времето може значително да го зголеми ризикот од катаракта и макуларна дегенерација, која е една од водечките причини за слепило. Затоа во консултација со офталмолозите, препорачливо е носење на наочари за сонце во текот на цела година. Тие истакнуваат дека потемните и поскапи модели не значи дека се и најдобри. Најважно е наочарите да обезбедат 99 отсто УВА и УВБ заштита, велат од Американската академија за офталмологија. Советуваат ако носите контактни леќи, да изберете од оние со UV заштита.
А како на друг начин да ги заштитите очите – Ако сте долго на компјутер, гледате телевизија или пишувате пораки на вашиот мобилен телефон, на секои 20 минути оддалечете се од екранот и фокусирајте се на нешто друго.
Доколку имате главоболки и не ги гледате добро ситните букви – време е за посета на офталмолог. Дури и болка во вратот може да биде знак дека е време да одите на лекар бидејќи поради постојаното фокусирање вратот е под постојан притисок.
Витаминот Ц е антиоксиданс кој ги штити очите од штетните УВ зраци. За телото да ја добие препорачаната дневна доза од 200 mg на витамин Ц дневно, јадете повеќе цитрус и овошје и зеленчук што е богато со овој витамин, како што портокали, јагоди, брокула …
Омега-3 масни киселини, особено лосос и туна, го намалуваат ризикот од катаракта и макуларна дегенерација. Храна богата со омега-3 масни киселини треба да се јаде најмалку два пати неделно.
Недостаток на цинк може да предизвика ноќно слепило, катаракта и макуларна дегенерација. За да ги заштитите очите јадете посно црвено месо, пилешко и ореви, кои се добар извор на цинк.