Бамјата е исклучително здрава билка, можете да ја користите за приготвување на разни јадења, но неправедно е запоставена во нашата кујна.
Бамја е растение кое потекнува од Африка. Се одгледува во јужните делови на САД, Западна Африка, како и во Индија, Бразил и Турција. Во Босна и Херцеговина, бамјата е незаменлива состојка во беговата супа.
Изгледа како пиперка, а може да се консумира свежа, сушена, конзервирана или варена. Можете да ја динстате или печете.
Ова растение е исклучително богато со минерали како што се магнезиум, калциум и калиум, а содржи и влакна и витамини А, Б6, Б9, Ц и К1. Содржи антиоксиданси и протеини. Нема маснотии, а една шолја бамја содржи околу 33 калории.
Можете да направите чај и од бамја. Во Босна, ова растение е позастапено во готвењето. Таму го подготвуваат на традиционален начин, со телешко месо. Бамја можете да ја додадете и во супи или чорби.