Алкохолизмот е полесен за лекување кај мажите отколку кај жени пијаници!

140

На конференцијата на Европскиот колегиум за невропсихофармакологија во Франција, европските фармаколози и психијатри презентираа извештај за влијанието на долгорочната употреба на алкохолни пијалаци врз телото на мажите и жените, пренесоа агенциите.

Истражувачите заклучиле дека дури и незначителниот, но конзистентен внес на алкохол може да доведе до развој на невродегенеративни болести и буквално да ја лиши личноста од интелект.

Алкохолот, сепак, дејствува различно на телото на мажот и на жената. Во текот на долгорочните експерименти, научниците од Финска открија дека алкохолот ги „чисти“ од различни супстанции мозокот на мажите и жените. Кога се користи алкохол, машкиот мозок е лишен од рецепторите на гама аминобутерната киселина, додека женскиот – еден од нив.

Алкохолизмот кај мажите е многу полесен за лекување отколку кај жените, додаваат истражувачите.

Ова е интересно од гледна точка на невробиологијата, откако кај мажите, намалувањето на мозочната активност се манифестира многу силно.

Според мислењето на научниците, треба да се земат предвид родовите разлики во развојот на современите лекови за лекување зависност од алкохол.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.