Ако сакате подолг живот, откажете се од овој зачин!

174

Луѓето во развиените земји просечно во својот организам внесуваат околу 3.600 милиграми сол секој ден, додека стручњаците препорачуваат дневен внес од 1.500 милиграми. Со намалувањето на внесот на солта би се намалил ризикот од зголемување на високиот крвен притисок и болестите на срцето, потврдуваат истражувачите од Универзитетот во Калифорнија.

За жал, 80 отсто од солта што ја внесуваме ја добиваме по пат на комерцијално приготвување и пакување на храната. За да си го продолжиме животот доволно би било да го намалиме внесот на сол на 2.200 милиграми дневно.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.