Ако имате дијабетес, внимавајте на дланките и стопалата кога температурата надвор е екстремно ниска!

Со оглед на студеното време, ниските надворешни температури во тековниот период и снежните наноси на одделни места во Република Македонија, Министерство за здравство ја информира јавноста за мерките од Акцискиот план за превенирање на штетните влијанија и последиците од студеното време и студените бранови врз здравјето на населението во Република Македонија, како и за превентивните мерки и препораки со цел заштита на здравјето на населението.

Препораки за заштита на здравјето на населението од студени бранови и студено време во зимскиот период:

 • Вакцинирајте се навремено против сезонски грип (особено важи за лица над 60 години, и хронично болни лица);
 • Редовно земајте ја пропишаната терапија и консултирајте го Вашиот матичен лекар;
 • Пијте топли напитоци;
 • Јадете доволно, бидејќи тоа ја одржува температурата на телото;
 • Избегнувајте алкохол бидејќи го зголемува ризикот од хипотермија;
 • Во случај на настинка и потешкотии на дишењето, обратете се кај Вашиот матичен лекар;
 • Проверете го времето и временската прогноза и одберете соодветна облека.

Во случај на екстремно ниски температури:

 • Избегнувајте физичка активност на отворено;
 • Користете топла, повеќеслојна облека и соодветни обувки за снег и мраз;
 • Внимавајте на лизгави површини;
 • Размислете за набавка на основните лекарства и намирници порано, да ви ги достават, или пак да прашате пријател или сосед за помош;
 • Избегнувајте да излегувате надвор освен ако не е неопходно;
 • Бидете активни и движете се во затворени простории, колку можете повеќе;
 • Проверете го греењето во домот. Најмалку една соба треба да ги исполнува препорачаните собни температури (18 – 21°C);
 • Доколку сте во можност помогнете на членовите на фамилијата, соседите или пријателите кои спаѓаат во ризичните групи на население (постарите лица или оние со белодробни заболувања);
 • Доколку забележите лице од ризик од студено време (бездомник, деца на улица и сл) пријавете на бесплатниот телефон 15505.

 

Информации за ранливите групи на население:

 • Постарите лица имаат потреба од потопла облека бидејќи тие создаваат помалку топлина за своите тела;
 • Бебињата се повеќе подложни на ладење, затоа треба да се проверува дали се загреани (дланките и стапалата треба да се топли);
 • Доколку имате срцева или белодробна здравствена состојба, избегнувајте тешки вежби на ладни температури, и облекувајте се соодветно (заштитете ги вашите глава, дланки и стапала). Земајте ги вашите лекарства редовно; доколку користите инхалатор, вдишете од истиот пред да излезете на ладно;
 • Доколку имате дијабетес, вашите дланки и стапала може полесно да се повредат или, при екстремни услови, да страдаат од смрзнатици, затоа внимавајте да останат загреани;
 • Доколку имате артритис, можете да дојдете до заклучок дека ладното ги влошува вашите симптоми. Ќе помогне доколку ги загревате повредените зглобови, и можеби ќе треба да ги приспособите вашите лекарства;
 • Обрнете особено внимание на оние кои живеат сами;

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.