Ако го кратите сонот побрзо ќе остарите!

Возрасните луѓе кои не спијат доволно, го забрзуваат процесот на стареење на мозокот.

Ова го покажуваат резултатите на истражувањето на сингапурски научници. Во истражувањето учествувале луѓе на возраст над 55 години, Со помош на магнетна резонанца научниците откриле дека кај скратување на сонот само со еден час умствените способности на учесниците се намалени за 0,67 отсто на годишна база во споредба со луѓето кои спијат колку што е потребно.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.