АХВ: Храната во Леар била исправна, a мензата чиста – Засега не се знае од што се затруле 25 работници?

Храната во Леар каде 23 лица пријавија лесни симптоми на труење, била соодветно дистрибуирана, чувана и послужена, во оригиналното пакување и со адекватен рок на употреба, а мензата ги исполнува соодветните хигиенски услови поради што не е изречена мерка за нејзино времено затворање, соопшти денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ).

Инспектори на АХВ во соработка со Санитарната инспекција вчера направија вонредна контрола во тетовската фабрика.

– Со цел утврдување на причините за појавата на труењето, инспекциските служби земаа мостри за лабораториско испитување од храната која била послужена, од работните површини во мензата, како и од вработеното лице кое ја послужувало храната, а на кое му било извршено и дополнителен здравствен преглед, информира АХВ.

Агенцијата ќе продолжи да го следи случајот и да ја информира јавноста за секоја новина врзана со него.

Воедно апелира во услови на високи температури и зголемен ризик од расипување на храната и појава на труења, граѓаните да внимаваат од каде купуваат храна, да ја набавуваат од регистрирани оператори каде што се запазени безбедносните критериуми и да водат сметка на личната и хигиената при подготовката и чувањето на храната.

Секоја недоследност во однос на безбедноста на храната, граѓаните можат да ја пријават во Агенцијата лично, на бесплатната телефонска линија за потрошувачите 0800 3 22 22 или на електронската адреса info@fva.gov.mk.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.