Зошто имаме зуење во ушите?

Ова е листа на најчестите причини:
Апчиња
 • големи дози на аспирин
 • диуретик апчиња
 • антималарични лекови
 • одредени антибиотици
Разни здравствени состојби
 • Губење на слухот заради превисока галама
 • Губење на слухот предизвикано од старост
 • Блокирање на ушните канали заради восок од ушите
 • перфорација на тапанчето
 • ушни или синусни инфекции
 • Мејерерова болест
 • проблеми со тироидната жлезда
 • висок крвен притисок
 • траума или повреда на главата или вратот
 • тумори на мозокот
Зуењето се зголемува и во следниве случаи:
 • Старост
 • Мажите се почесто склони кон оваа појава
 • Доколку сте пушач
 • Доколку работите во гласна средина
Лекови кои може да помогнат:
Јадете храна богата со магнезиум или пијте го како додаток во исхраната. Докажано е дека магнезиумот помага против хроничното зуење на ушите.
Гинко билоба е уште една билка која може да ви помогне, бидејќи се смета за стимулатор на мозочните функции.
Натопете малку бадемово масло на парче памук и ставете ги облогите на ушите. Постапката може да ја повторувате колку сакате.
Кантарионот е исто така добар лек. Може да пиете чај од кантарион, масло или таблети.

Коментари

коментари