сѐ друго само ќе си дојде

Масовно труење со храна во менза на фабрика во Штип, 21 работник завршиле во болница!

Со симптоми на труење 21 работник завршија во Клиничката болница Штип. Државниот санитарен и здравствен инспекторат ја затвори мензата во штипската фабрика Актива поради сомневање дека таму се затруле работниците. Кај вработените бработените во фабриката по ручекот се јавиле мачнини проследени со повраќање и дијареа.

– Во текот на вчерашниот ден, од некаде од 13 часот до вечерта до 20 часот на инфективното одделение во штипската клиничка болница се имаат јавено 21 лице со симптоми на повраќање и дијареа. Укажана им е лекарска помош и сите се пуштени на домашно лекување-изјави Ален Георгиев, директор на Клиничка болница-Штип

Од раководството на фабриката велат дека сеуште се вршат испитувања и дека ги чекаат резултатите од санитарната инспекција. Се претпоставува дека труењето е од храна, за патоа и инспекторите вршат анализа на мострите земени од местото каде се приготвува храната од фирма специјализиарана за тоа. Директорот на фабиката Илија Николов додаде дека тие како компанија итно реагирале и веднаш по првите симптоми работниците се однесени во болница, а дел од нив веќе се вратиле на работните места.

Коментари

коментари